We plaatsen weer bladkorven

Wanneer worden de bladkorven geplaatst?

Vanaf 16 oktober plaatsen we 200 bladkorven, verspreid door heel Altena. Ze blijven staan tot ongeveer half december.

Waar worden de bladkorven geplaatst?

De bladkorven staan op plekken waar bladeren van grote bomen van de gemeente overlast veroorzaken, omdat er veel bladeren vallen. Bovendien moet de vrachtwagen op een veilige manier bij de bladkorf kunnen komen.

Wat mag er in de bladkorven?

Er mogen alleen bladeren in. Takken, stenen en (grof)tuinafval horen niet in de bladkorf, omdat het lastig is om er compost van te maken. Takken en tuinafval kunnen in de groene container. Ook kunt u het wegbrengen naar één van de milieustations.

Bladkorf vol, kapot of omgevallen?

U kunt een melding doen via Fixi. De bladkorf wordt dan binnen 2 werkdagen geleegd, hersteld of weer rechtop gezet.

Wat verandert er dit jaar?

De bladkorven worden geleegd als u het meldt in de Fixi app. Op de bladkorf hangt een bordje met een QR-code die u kunt scannen. U kunt dan direct de melding doen op de Fixi app.

Waarom wordt niet overal het blad verwijderd?

Blad dat bij planten ligt, beschermt de planten tegen droogte en de kou. Daarnaast zorgen bladeren voor schuilplekken voor bijvoorbeeld egels. Ook zorgt het blad voor voeding voor wormen en andere micro-organismen. Door het verteren van het blad, krijgt de bodem goede voedingsstoffen waardoor deze vitaal en gezond blijft. Dus daar waar het kan, laten we het liggen.

Bladeren op een grasveld en gazon moeten wel weggehaald worden. Anders krijgt het gras niet genoeg zuurstof en dan kan het gaan rotten, omdat het niet kan drogen. Dus daar ruimen we het blad wel op.

We gaan ervanuit dat de korven op een goede manier gebruikt worden

In de bladkorven mogen alleen bladeren van bomen en struiken. Dus geen takken, stronken, of groente- fruit- en tuinafval. Treffen wij dit toch aan? Dan hangen we een waarschuwingskaart aan de korf. Treffen we bij een volgende leging weer verkeerd afval aan? Dan halen we de bladkorf weg.

We begrijpen dat dit vervelend is en doen het liever niet. Helpt u mee? Gebruik de korven alleen voor bladeren. Zo houden we samen Altena schoon.

Geef een reactie