Congres rondom dementie in Altena

De GGD en de 16 West-Brabantse gemeenten verstevigen hun samenwerking in de aanpak bij dementie. Op donderdag 28 maart kwamen bestuurders, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen in Altena bij elkaar om kennis te delen rond de aanpak bij dementie. Op het congres waren ook gedeputeerde Gezondheid van de Provincie Noord-Brabant, Saskia Boelema, en bestuursvoorzitter GGD West-Brabant, Marian Witte, aanwezig.

Een op de vijf mensen krijgt dementie

Dementie ontwikkelt zich op dit moment tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Een ziekte met enorm veel impact. De urgentie is groot om er samen iets tegen te doen. De GGD en de 16 deelnemende gemeenten gaan daarom nog meer samenwerken om dementie te bestrijden en te voorkomen. En om de kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naasten te verbeteren.

Het congres kende een breed programma om de vele aspecten van dementie in de praktijk te belichten

Burgemeester Egbert Lichtenberg opende als gastheer van de gemeente Altena het congres. Aansluitend vertelde journalist Gijs Wanders over zijn boek ‘gezichten van dementie’, met daarin portretten van mensen met dementie en hun naasten. Verder waren er activiteiten gericht op ‘het beleven en doorleven’ van dementie en het maken van nieuwe samenwerkingsvormen. Het congres sloot af met concrete afspraken om nu en in de toekomst samen aan de slag te gaan.