Eerste Groene Pluim Altena voor E. van Wijk Logistics

Wethouder Claudia Schipper en wethouder Wendy van Ooijen reikten vandaag de eerste Groene Pluim Altena uit aan Ewout van Wijk, directeur van E.van Wijk Logistics. De Groene Pluim is een stimuleringsprijs voor bedrijven die zich opvallend inzetten op het vlak van duurzaamheid en sociaal beleid. In Nederland zijn er inmiddels zo’n 70 Groene Pluimen uitgereikt.

Goed rentmeesterschap

E. van Wijk Logistics is een internationaal transportbedrijf. De bedrijfsvoering is niet alleen gestoeld op winst maken en waarde creëren, maar vooral op continuïteit en goed rentmeesterschap. Het bedrijf zet zich in voor een leefbare wereld en het welzijn van hun medewerkers door onder andere een vitaliteitsprogramma voor hun chauffeurs, de inzet van elektrische vrachtwagens, het gebruik van duurzame diesel, en een stichting in Roemenië voor kansarme kinderen.

Zuinig rijden en zonnepanelen

E. van Wijk stimuleert zuinig rijden en plant geen lege ritten. Het dak ligt vol met 2800 zonnepanelen. De opgewekte energie wordt door het bedrijf zelf gebruikt en wat over is wordt opgeslagen in batterijen ter plaatse. Door de batterijopslag kunnen de vrachtwagens en vorkheftrucks ook in de avond en nacht laden. Mede door de batterijen heeft het kantoorgebouw energielabel A+++.

Elektrische vrachtwagens

In 2023 is de eerste elektrische vrachtwagen aangeschaft en er rijden er nu 3 rond. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van HVO, een biodiesel, een effectieve methode om CO2 uitstoot te reduceren. Door deze maatregelen heeft het bedrijf hun CO2-uitstoot tussen 2015 en 2023 met 44% weten te verminderen. Het doel is om eind 2025 nog 25% extra uitstoot te reduceren.

Wethouder Claudia Schipper: “Het bedrijfsleven in Altena maakt geweldige sprongen op het gebied van duurzaamheid. Heel inspirerend om te zien en keihard nodig. We staan voor grote uitdagingen rond energie en klimaat. De gemeente kan die niet alleen oplossen. Ik ben trots op E. van Wijk en andere ondernemers die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken.”

Wethouder Wendy van Oijen: ‘Vorig jaar mocht ik E.van Wijk Logistics feliciteren met hun 75-jarig bestaan. Toen presenteerden ze hun eerste elektrische vrachtwagen. Ik zie een maatschappelijk betrokken bedrijf dat zich inzet voor de mensen en wereld om hen heen. En een inspiratiebron is voor andere ondernemers.”

Stimuleringsprijs

De Groene Pluim is een stimuleringsprijs voor bedrijven die zich opvallend inzetten op het vlak van duurzaamheid en sociaal beleid. Om voor zo’n pluim in aanmerking te komen doorloopt het bedrijf een door professionals uitgevoerde audit. E. van Wijk Logistics heeft volgens deze accreditatiecommissie een betrokken en gedreven directie, die de wereld beter wil achterlaten voor de volgende generatie. Duurzaamheid en sociaal betrokken staan bij het bedrijf hoog in het vaandel.