Zo maakt u uw tuin klimaatbestendig

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme buien, meer neerslag, en langere perioden van droogte en hitte. Met een groene tuin bent u beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Een groene tuin zorgt voor verkoeling in de zomer en in een groene tuin kan het regenwater goed weglopen in de grond. Hoe maakt u uw tuin klimaatbestendig? Deze tips helpen u op weg.

Start met het wippen van uw tegels

De eerste stap naar een groene tuin is het wippen van tegels: maak minimaal 60 procent van uw tuin groen. Wilt u bepaalde delen van uw tuin verharden? Kies dan voor halfverharding, waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen. Zo kan het regenwater goed de bodem intrekken.

Vergroen uw omgeving

Een groene (gevel)tuin, groen balkon of groen dak kan regenwater goed opvangen en werkt verkoelend in periodes van hitte.

Vang regenwater op

Door overtollig regenwater op te vangen, zorgt u ervoor dat u in tijden van droogte uw tuin mooi en gezond kunt houden zónder veel kraanwater te gebruiken. U kunt het regenwater bijvoorbeeld opvangen in een regenton of onder de grond in infiltratiekratten.

Door uw regenpijp af te koppelen stroomt het regenwater niet meer direct het riool in, maar wordt het water opgevangen in de tuin. Zo kan het riool beter omgaan met veel neerslag én wordt het regenwater niet onnodig gezuiverd.

Kijk voor nog meer tips en inspiratie op weekvandegroenetuin.nl.